De week van de bij

De week van de bij

Het is deze week, van 27 mei tot 3 juni de Week van de Bij. Wat houdt dat precies in? Waarom zijn bijen belangrijk? En waar wordt er precies aandacht voor gevraagd deze week? Dat zullen wij u vandaag nader toelichten. Ook in ons tuincentrum kunt u namelijk terecht voor een bijvriendelijke tuin. daarom is het belangrijk om te weten waar u precies op kunt letten. 

Waarom zijn bijen belangrijk?

Zonder dat wij dat door hebben, leveren bijen een grote bijdrage aan onze samenleving. Voor meer dan 75% van de voedingsgewassen is namelijk bestuiving door insecten nodig! Dankzij honingbijen, solitaire bijen en hommels kunnen wij genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appels, braambessen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's en avocado's zouden niet bestaan zonder de bij. En nog een stap verder van vanzelfsprekendheid, koffie, zonnebloemolie én mosterd zijn nergens zonder de bij. Dat we veel aan de bij te danken hebben moge duidelijk zijn. maar daar heeft de bij dus wél het een en ander voor nodig.

Wat hebben bijen nodig? Een bijvriendelijke tuin!

Om de bijen optimaal te helpen, hebben ze een volwaardig menu nodig. Dat houdt in; een combinatie van kruiden, struiken en bomen. Wat ze nodig hebben is nectar en stuifmeel, en juist de diversiteit in de tuin maakt dit mogelijk. Om stap voor stap naar een bijvriendelijke tuin te werken, geven wij een aantal tips. In ons tuincentrum kunt u uiteraard ook terecht voor meer informatie!

  • Combineer bomen en struiken: bomen zorgen voor stuifmeel en nectar voor bijen, vele jaren achter elkaar. Denk bijvoorbeeld aan de kers, appel, peer, kastanje en wilg. Struiken verdienen ook een plek. Alle heesters die bessen vormen zijn perfect! Denk bijvoorbeeld aan de sleedoorn, meidoorn, aalbes en kruisbes.
  • Groendaken bieden de gelegenheid om extra natuur te winnen op plaatsen die onbenut blijven. Een uitstekende plek voor vetplantjes die tot bloei komen en de bijen lokken!
  • Overweeg eens klimplanten tegen een lege muur, zoals vuurdoorn, botanische klimrozen en klimop.
  • Bijen zijn dol op een bloeiend gazon met paardenbloemen, klavers en madeliefjes.
  • Bolgewassen en vaste planten: ieder jaar keren ze weer terug en vele soorten hiervan zijn goed voor bijen. Met name anemomen, asters, geraniums en sneeuwklokjes.
  • Bloemenmengsels: in alle mogelijke variaties zijn ze een heerlijk lekkernij voor de bij. Denk bijvoorbeeld aan zonnebloemen, bernagie, papaver en koolzaad.Ook bloemen in potten zijn een goede steun, zoals bloeiende kruiden; lavendel, bieslook, rozemarijn en tijm.

Meer informatie? Kijk op www.weekvandebij.be of vraag onze medewerkers naar tips en informatie!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het vergeten tuinseizoen: het najaar

Ontdek de vele voordelen van het aanplanten van nieuwe aanwinsten in de herfst – het seizoen dat wij niet voor niets ook wel 'de tweede lente' in de tuin noemen.

Lees meer...
Top 5 siergrassen die je nu kunt planten

Sla nu je slag in ons tuincentrum voor de mooiste siergrassen. Wij lichten onze 5 favoriete siergrassen van het moment voor je uit.

Lees meer...
Siergrassen die de herfst sieren

In ons tuincentrum vind je siergrassen voor elke soort tuin, inclusief soorten die je ook in een pot op je balkon of (dak)terras plaatst.

Lees meer...
  • 4500m² tuinplezier
  • 7 dagen versgarantie
  • Ruim assortiment
  • Mooiste tuincentrum van België 2020-2021