Verzorging
Als de graszaadjes eenmaal zijn gekiemd tot een prachtig gazon, is dient u uw gazon goed te verzorgen. Een groene grasmat vraagt geregeld om wat werk. Om uw grastapijt optimaal te onderhouden heeft het de juiste verzorging nodig. Wij zetten alles op een rijtje om uw gazon te onderhouden in 6 simpele stappen! Heeft u last van mos of ongedierte, klik dan hier voor tips en uitleg om uw gazon te beschermen.
1. Maaien en knippen
Maaien kan makkelijk één van de meest cruciale manieren zijn om uw grastapijt mooi en gezond te houden. Graszaadjes groeien het beste bij een goede lichtinval. Een hoog gazon is niet erg licht loorlatend waardoor graszaadjes ook niet goed groeien. Door uw gras te maaien geeft u kleine, fijne sprietjes eveneens de kans om te groeien en krijgt u dus een voller gazon. Daarnaast voorkomt maaien de groei van onkruid en
andere ongewenste grassoorten.
Wanneer?
Van mei tot oktober maait u prima wekelijks het gras, let er wel op dat de grond droog is tijdens het maaien, zodat de gemaaide sprietjes niet blijven liggen. In de zomermaanden vermijdt u het bests de vlakke zon en maait u de grassprietjes iets langer dan normaal zodat het gras niet uitdroogt of verbrandt. Na oktober maait u enkel bij zacht weer en maait u de sprietjes weer wat korter.
Hoe?
Gazon maait u het beste telkens in een andere richting zodat de sprietjes niet telkens op dezelfde manier worden platgedrukt. Een standaardhoogte van 3,5 cm is ideaal! Speelgras dat veel te verduren krijgt, houdt u het beste wat langer (ongeveer 4,5 cm). Na elke maaibeurt knipt u de kanten bij met een schaar, afsteken doet u best halfjaarlijks.
2. Verticuteren
Elk grastapijt krijgt wel eens te maken met een viltvorming. Deze dikke laag mos en dode grassen belemmeren het gezonde gras om mooi te groeien. Daarom haalt u ze best één- tot tweemaal per jaar weg met een verticuteerhark of met de hand.
Wanneer?
Verticuteren doet u het beste in april of mei. Indien u met hevige mos vorming kampt, herhaal de klus dan nogmaals in september of oktober.
Hoe?
Alvorens te verticuteren maakt u de grond vochtig en maait u het gras. Bij een dikke viltlaag zorgt u ervoor dat de messen ongeveer 1 centimeter diep de bodem in kunnen, bij een dunne viltlaag volstaat 0,5 centimeter. U verticuteert eenmaal in de lengterichting van het gras en daarna eenmaal in de breedte. Daarna harkt u de mossen op, zaait u dorre plekken in en bemest u het gazon.
3. Inzaaien
Dorre of kale plekken herstellen? Klik hier om onze pagina over zaaien te bezoeken.
4. Bewatering
De juiste bewatering is essentieel om uw gazon mooi groen en gezond te houden. Bij Tuincentrum Thiels hebben we speciale bewateringsystemen van Gardena om de juiste hoeveelheid water op het beste tijdstip van de dag te geven. Met een automatisch ingesteld systeem vergeet u uw gazon nooit meer water te geven en krijgt uw groene tapijt altijd de juiste hoeveelheid water. Met behulp van een watermeter meet u de hoeveelheid water in de grond, bij een tekort aan water sproeit het systeem uw gazon, bij een overschot aan water stelt het systeem de sproeibeurt nog even uit. Handig he? Voor meer informatie nodigen wij u graag uit in ons tuincentrum.
Naast automatische bewateringssytemen hebben we natuurlijk ook tuinslangen en gieters!
5. Bemesten
Elk gazon heeft jaarlijks bemesting nodig om de voedingsstoffen in de grond weer op peil te krijgen. Voor het beste resultaat bemest u uw gazon drie keer per jaar.
- Voorjaar: strooi gazon bemesting zodra het gras weer begint te groeien, dit is rond maart/april.
- Zomer: 's zomers heeft uw gazon nog een gezondheidsboost nodig, strooi voor de tweede keer rond juni/juli en gebruik hiervoor organische meststof.
- Najaar: in het najaar bemest u nog één keer om uw gazon gezond het najaar in te laten gaan. Wij hebben hiervoor speciaal DCM Najaar gazonmest.
6. Kalk strooien
Het gazon kalken is een tuinklus dat hoort bij een gezond en groen gazon. Kalk strooien doet u het beste in het vroege voorjaar, rond februari/maart en in het najaar, in oktober/november. Kalk zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen en dat onkruid en mossen minder snel de kans krijgen. Door kalk te strooien, maakt u de bodem minder zuur wat resulteert in een sterkere groei en een voller en stralender gazon.
Heeft u uw gazon geverticuteerd? Strooi dan na het verticuteren wat kalk over het gazon. Hierdoor neemt het gras beter voedingsstoffen op en krijgt u mooie, sterke grassprieten.
Koop alles voor gazononderhoud bij Tuincentrum Thiels
Tuincentrum Thiels is uw plek voor alles op het gebied van een gezond gazon. Wij hebben een ruim assortiment aan topmerken voro elk moment van het jaar. Of u nu een grasmaaier of een verticuteerhark zoekt, bij Tuincentrum Thiels vindt u het. Kom ook gerust langs voor advies, onze medewerkers weten alles van groen, dus ook van een gazon. Kom langs in Heist-op-den-Berg en stel uw vragen aan onze groenexperts. Wij kijken uit naar uw bezoek. Tot snel bij Tuincentrum Thiels! Onze medewerkers geven u graag het gepaste advies voor uw tuinonderhoud. Kom langs of contacteer ons via info@tuincentrumthiels.be ofwel telefonisch 015/22.27.52.